Cel: udostępnienie badań na celiakię lekarzom pierwszego kontaktu

Małgorzata Źródlak
Wywiad z Panią Małgorzatą Źródlak – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wspiera pacjentów z chorobą trzewną już od 12 lat. Jego działalność została doceniona Honorową Nagrodą Zaufania „Złoty OTIS 2018”. Na dorobek Stowarzyszenia składają się m.in.: magazyn „Bez Glutenu”, licencjonowany znak […]

Czytaj dalej


Życie z celiakią

Życie z celiakią Wywiad z Julą
Wywiad z Julą (25 lat) – naszą koleżanką z EUROIMMUN AG chorą na celiakię. Czy pamiętasz, kiedy zaczęłaś odczuwać pierwsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy od razu powiązano je z glutenem? Gdy miałam 10 lat, zdiagnozowano u mnie nietolerancję pszenicy. Rodzice próbowali zmienić moją dietę i wprowadzić do niej inne zboża, np. żyto i […]

Czytaj dalej


Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, czyli dieta bezglutenowa potrzebna nie tylko w celiakii

Magdalena Golachowska Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, czyli dieta bezglutenowa potrzebna nie tylko w celiakii
Wywiad z Panią Doktor n. med. Magdaleną Golachowską, dietetykiem i wykładowcą akademickim, kierownikiem Katedry Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu. Pani Doktor, celiakia to choroba, o której napisano już chyba wszystko. Jak wiemy, jedyną formą jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Istnieje jednak szerokie grono osób, z wykluczoną celiakią, […]

Czytaj dalej


Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu – jak dziś monitoruje się dietę bezglutenową?

Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu
Wywiad z Profesor Bożeną Cukrowską z Pracowni Immunologii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Pani Profesor, z jakimi problemami najczęściej borykają się pacjenci na diecie bezglutenowej? Dieta bezglutenowa jest podstawową metodą leczenia choroby trzewnej, czyli celiakii. Aby leczenie było przeprowadzone prawidłowo, niezbędna jest restrykcyjna dieta, której pacjenci muszą przestrzegać przez całe życie. Właśnie ta […]

Czytaj dalej


XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie
W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji „Choroby zapalne jelit – wyzwania i nadzieje”, Szczecin, 13 maja 2017 r.

Konferencja inaugurowała Światowy Dzień Zdrowia Przewodu Pokarmowego oraz Międzynarodowy Dzień Celiakii, a głównymi jej organizatorami były Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie to zgromadziło ok. 200 osób cierpiących na zaburzenia czynnościowe jelit bądź celiakię. Oto nasza relacja i wrażenia. Trzy sesje były skonstruowane w ten […]

Czytaj dalej


Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

Czytaj dalej


Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

Czytaj dalej


Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?
7 kwietnia 2017 r. na łamach czasopisma „Science” opublikowano wyniki badań wskazujące na to, iż czynnikiem inicjującym celiakię może być wirus. Dotąd uznawano, że do ujawnienia się choroby trzewnej wymagane jest współwystępowanie 3 warunków: predyspozycji genetycznej (geny HLA-DQ2/DQ8), autoprzeciwciał (anty-tTG, anty-DPG, EMA), spożycia glutenu. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewien reowirus może uruchamiać w organizmie kaskadę […]

Czytaj dalej