dr n. med. Dorota Musiał

dorota musiałKierownik Działu Badań Genetycznych
tel. +48 71 / 364 45 96 wew. 115
kom. +48 504 784 318
email: d.musial@euroimmun.pl

Z wykształcenia biolog ze specjalnością mikrobiologia i tytułem doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i medycyny molekularnej. W EUROIMMUN pracuje w Dziale Badań Genetycznych – zarządza laboratorium genetycznym EUROIMMUN DNA. Specjalizuje się w diagnostyce molekularnej, badaniach DNA do celów kryminalnych i systemach zarządzania jakością w branży medyczno-diagnostycznej. W wolnych chwilach z pasją oddaje się lekturze powieści z kategorii medycznych thrillerów.

 

 

 

O wyższości detekcji wirusa HPV nad cytologią w profilaktyce raka szyjki macicy

Wywiad z ekspertem w zakresie prewencji wtórnej rsm, ginekologiem Maciejem Mazurcem, założycielem i dyrektorem Centrum Zdrowia Kobiety Corfamed we Wrocławiu   Program ustalony przez NFZ zakłada badanie cytologiczne raz na trzy lata u kobiet między 25. a 59. rokiem życia. Wielu ginekologów jednak rekomenduje swoim pacjentkom takie badanie przesiewowe raz do roku, natomiast Polskie Towarzystwo […]

1 komentarz

Nietolerancja laktozy – mamy to w genach!

Szacuje się, że co piąta osoba w Europie i niemal każdy dorosły Azjata mają zaburzoną zdolność trawienia laktozy. Trawienie laktozy obecnej w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim, jest możliwe dzięki enzymowi o nazwie laktaza. Dwucukier laktozowy, zwany także mlekowym, pod wypływem tego enzymu zostaje rozbity na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Aktywność i […]

0 komentarzy

Grzybice – plaga naszych czasów

Są paskudne: swędzą, łuszczą się, zaogniają, bolą i wyglądają nieestetycznie – zmiany wywołane przez grzybice skóry i paznokci. Walka z nimi to prawdziwy test cierpliwości dla pacjenta, ponieważ: zmiany utrzymują się długo, diagnostyka i identyfikacja grzyba może zająć do 6 tygodni (przy hodowli mykologicznej), leczenie trwa nawet kilka miesięcy. Szacuje się, że ok. 25% ludzi […]

0 komentarzy

Co łączy celiakię i mukowiscydozę – czy to samo lekarstwo może być skuteczne w terapii obu chorób?

Nasz system odpornościowy związany z układem pokarmowym poddawany jest wyzwaniom wynikającym z konieczności odróżniania bezpiecznych i potencjalnie szkodliwych dla organizmu czynników. W normalnych warunkach fizjologicznych system adaptacji komórkowej zapewnia tkankom równowagę (tzw. homeostazę). Śluzówka jelita ma zdolność zatrzymania zapalenia i wykształcenia tolerancji na niegroźne antygeny pochodzące ze składników diety czy flory bakteryjnej naturalnie zasiedlającej jelita. […]

0 komentarzy

Jak zmienił się wynik testu HLA-DQ2/DQ8 w EUROIMMUN DNA w ciągu 7 ostatnich lat

Firma EUROIMMUN wprowadziła na polski rynek diagnostyczny test genetyczny EUROArray HLA-DQ2/DQ8 w 2011 r. Zestaw diagnostyczny do oceny predyspozycji genetycznej do celiakii opracowano i zwalidowano z uwzględnieniem wytycznych ESPGHAN opublikowanych dopiero rok później. Mimo iż oficjalne rekomendacje ESPGHAN od tego czasu nie uległy zmianie, to firma EUROIMMUN reagowała na nowe doniesienia naukowe oraz informacje zwrotne […]

0 komentarzy

Co łączy geny, kawę i dnę moczanową

Dna moczanowa, podagra i artretyzm to określenia tej samej choroby, powodowanej przez zaburzenia przemiany materii, a objawiającej się nawracającymi epizodami ostrych stanów zapalnych stawów. Najczęściej dotyczą stawu palucha stopy, ale mogą także zajmować staw kolanowy, skokowy, stawy nadgarstka czy palców. W miejscu objętym stanem zapalnym pojawia się zaczerwienienie oraz gorący, bardzo tkliwy obrzęk. W zaawansowanej […]

0 komentarzy
Czy infekcja wirusowa może prowadzić do choroby Alzheimera?

Czy infekcja wirusowa może prowadzić do choroby Alzheimera?

Od dawna wiadomo, że chorobę Alzheimera wywołują złogi beta-amyloidu odkładające się w mózgu. Wciąż jednak bez odpowiedzi pozostają pytania o czynniki inicjujące ich powstawanie. U niektórych osób wiąże się to ze szlakami i chorobami metabolicznymi, np. cukrzyca dwukrotnie zwiększa ryzyko rozwinięcia się choroby Alzheimera. U kobiet takim czynnikiem sprawczym może być zmiana gospodarki hormonalnej związana […]

0 komentarzy
Jak uniknąć groźnych infekcji podczas egzotycznej wyprawy? Odcinek 5: Miłość w tropikach

Jak uniknąć groźnych infekcji podczas egzotycznej wyprawy? Odcinek 5: Miłość w tropikach

Miłośnicy egzotycznych podróży zwykle lubią przygodę, są otwarci na nowe doświadczenia i znajomości. Niekiedy stają się one szczególnie bliskie. Dlatego przygotowując się do wyjazdu, powinniśmy brać pod uwagę nie tylko specyficzne uwarunkowania odwiedzanego regionu i wynikające z nich zalecenia, np. szczepienia, ale także nasze zdrowie intymne. Podczas szalonych eskapad zaleca się stosowanie prezerwatyw, by zminimalizować […]

0 komentarzy
Doktor Marek Kowalski Nietolerancyjne – jelita czy geny

Nietolerancja laktozy – jelita czy geny?

Wywiad z Doktorem Markiem K. Kowalskim z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego USK nr 1 im. Norberta Barlickiego w Łodzi. Dlaczego przestajemy tolerować laktozę? Kto jest najbardziej narażony na problem nietolerancji laktozy? Nietolerancja laktozy jest stanem klinicznym objawiającym się wzdęciami, bólami brzucha, odczuciem przelewania w jamie brzusznej oraz biegunkami. Rzadziej obserwowane są nudności, zaparcia, jak również niecharakterystyczne […]

0 komentarzy

Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

0 komentarzy