Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wybierz język:

  • Polski
  • Angielski

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.

 

Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju?

Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone dla prywatnych firm, co oznacza, że transakcji można dokonać szybko i nie ma potrzeby uczestniczenia w procedurze przetargowej. Po drugie, laboratoria prywatne są mocno scentralizowane – odwiedzając 20–40 laboratoriów, można dotrzeć niemal do 100% placówek działających na rynku.

 

Czy dietetycy znają temat nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych, czy jest to dla nich temat zupełnie nowy?
Są dobrze zaznajomieni z tym tematem i stanowią grupę, od której wpływa największa liczba zleceń. Ponadto cały czas prowadzone są dyskusje o tym, czy należy monitorować pacjentów badanych w kierunku nietolerancji pokarmowych. W przypadku klientów centrów medycyny estetycznej wystarczy jednokrotne przeprowadzenie testu, natomiast dietetycy starają się monitorować pacjentów – pacjent musi udać się do laboratorium i wykonać ten test dwa lub trzy razy w roku. W ten sposób dietetycy próbują modyfikować odpowiedź immunologiczną, dlatego też sądzę, że jest to najważniejsza grupa klientów.

 

Dlaczego spośród wszystkich dostępnych na rynku testów do diagnostyki w kierunku nietolerancji pokarmowych klienci wybierają właśnie EUROLINE-FOOD?

Po pierwsze: jakość. Niektórzy klienci nie ufają technologii, z której aktualnie korzystają, i chcą ją zmienić. W tym przypadku EUROLINE-FOOD stanowi znaczącą odmianę – jest to stabilna technologia wysokiej jakości. Po drugie: automatyzacja. Klienci mają problem z wykonaniem wielu badań, a część firm, choć ma doświadczenie w danej linii produktów, nie oferuje automatyzacji. EUROIMMUN rozwiązuje i ten problem.

 

Z jakiego powodu pacjenci decydują się na wykonanie badania w kierunku nietolerancji pokarmowych?

Jeśli chodzi o samych pacjentów, to musimy pamiętać, że jest wiele chorób, których etiologii nie znamy. Z tego powodu jest również wielu pacjentów z różnymi dolegliwościami, których nikt nie potrafi zdiagnozować, np. ból brzucha po jedzeniu, codzienne bóle głowy. Nietolerancje pokarmowe są potencjalnym źródłem tych dolegliwości.

 

Na podstawie Twojego doświadczenia – które zalety testów EUROLINE-FOOD są najważniejsze dla pacjentów?

Prawdopodobnie jakość, ponieważ jeśli w przypadku innych testów pacjenci wykonują badanie wielokrotnie i za każdym razem otrzymują inny wynik, mogą być zdezorientowani. Na przykład: jednego dnia w teście wychodzi nietolerancja szpinaku, kiedy indziej pomidora, a za kolejnym razem ziemniaka. Klienci potrzebują wysokiej jakości testów, dających wiarygodne i powtarzalne wyniki.

 

A co jest najważniejsze dla profesjonalistów, czyli osób, które zlecają te badania swoim pacjentom – lekarzy, diagnostów czy dietetyków?
Rozmawiając z klientami o zaletach naszych testów, skupiamy się na sposobie opłaszczania antygenu. Musimy pamiętać, że w technologiach innych niż Blot opłaszczanie antygenu odbywa się w tych samych warunkach. W przypadku testów EUROLINE-FOOD badane produkty umieszczone są na wysokiej jakości membranach dostosowanych do specyfiki poszczególnych produktów. Stanowi to gwarancję wiarygodności otrzymanych wyników.
Bardzo ważne jest, aby używać nazwy EUROIMMUN, bo temat nietolerancji pokarmowych nie jest do końca akceptowany przez środowisko naukowe. A nazwa EUROIMMUN czyni go bardziej poważnym – pracujemy w poważny sposób i prowadzimy badania naukowe. Nikt nie jest pewien, czy temat może być brany na serio, ale jestem pewien, że część tego zagadnienia jest bardzo prawdziwa. Musimy szukać sposobów na zwalczanie tych chorób i pracować.

 

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała: Małgorzata Nieżychowska

2 komentarze do “Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

  1. Porażająca szczerość wypowiedzi.
    Po co robić/promować badania, które nie mają (odpowiedniej) wartości naukowej?
    Swoją drogą nie rozumiem czym różni się sposób opłaszczania antygenów w dołkach płytki ELISA (w innych firmach) i w teście Waszej firmy. Wywiad sugeruje, że dla każdego antygenu stosowana jest inny rodzaj membrany, a przecież tak nie jest…

    • Dziękujemy za zainteresowanie tematem nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych. Oferowane przez firmę EUROIMMUN testy EUROLINE-FOOD wykonywane są metodą Blot, nie ELISA. W związku z tym poszczególne produkty spożywcze są umieszczane na wysokiej jakości membranach dostosowanych do specyfiki poszczególnych produktów, co zwiększa wiarygodność otrzymanych wyników.
      Zagadnienie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych jest stosunkowo nowym tematem w diagnostyce medycznej i wymaga przeprowadzenia dalszych badań. Choć mechanizm powstawania nadwrażliwości pokarmowych zależnych od przeciwciał klasy IgG jest nadal nie do końca wyjaśniony, istnieją doniesienia naukowe potwierdzające rolę kompleksów immunologicznych w patogenezie wielu chorób. Stąd też istnieje teoria, że przeciwciała klasy IgG mogą odgrywać znaczącą rolę w dolegliwościach indukowanych spożyciem niektórych składników pokarmowych. Przeprowadzone do tej pory badania na kilku tysiącach próbek pacjentów wskazują, że oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgG może służyć jako narzędzie do diagnostyki nietolerancji pokarmowych i pomóc w opracowaniu celowanej terapii pacjentów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.