Nowy semestr w Akademii EUROIMMUN: diagnostyka przeciwciał ANA oraz diagnostyka celiakii [2 e-kursy]

Diagnostyka przeciwciał ANA w teorii i praktyce Przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) mają istotne znaczenie diagnostyczne w rozpoznawaniu układowych chorób tkanki łącznej. Szybka i trafna diagnoza znacząco zwiększa szanse pacjentów reumatologicznych na wdrożenie skutecznego leczenia bądź zahamowanie postępu choroby. Kurs internetowy „Diagnostyka przeciwciał ANA w teorii i praktyce” ma więc pomóc przede wszystkim pacjentom. Kurs składa się […]

Czytaj dalej


Nietolerancja laktozy – mamy to w genach!

Szacuje się, że co piąta osoba w Europie i niemal każdy dorosły Azjata mają zaburzoną zdolność trawienia laktozy. Trawienie laktozy obecnej w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim, jest możliwe dzięki enzymowi o nazwie laktaza. Dwucukier laktozowy, zwany także mlekowym, pod wypływem tego enzymu zostaje rozbity na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Aktywność i […]

Czytaj dalej


Co łączy geny, kawę i dnę moczanową

Dna moczanowa, podagra i artretyzm to określenia tej samej choroby, powodowanej przez zaburzenia przemiany materii, a objawiającej się nawracającymi epizodami ostrych stanów zapalnych stawów. Najczęściej dotyczą stawu palucha stopy, ale mogą także zajmować staw kolanowy, skokowy, stawy nadgarstka czy palców. W miejscu objętym stanem zapalnym pojawia się zaczerwienienie oraz gorący, bardzo tkliwy obrzęk. W zaawansowanej […]

Czytaj dalej


Witaminowa dawka słońca!

Szacuje się, że blisko miliard ludzi na całym świecie, we wszystkich grupach etnicznych i wiekowych, ma niedobór witaminy D. Nie od dziś wiadomo, że wystawianie skóry na działanie słońca może być szkodliwe i promieniowanie słoneczne należy dawkować z rozwagą. Czy rzeczywiście korzystanie ze słońca nie przynosi żadnych korzyści, a w razie ekspozycji na słońce należy […]

Czytaj dalej


Cel: udostępnienie badań na celiakię lekarzom pierwszego kontaktu

Małgorzata Źródlak
Wywiad z Panią Małgorzatą Źródlak – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wspiera pacjentów z chorobą trzewną już od 12 lat. Jego działalność została doceniona Honorową Nagrodą Zaufania „Złoty OTIS 2018”. Na dorobek Stowarzyszenia składają się m.in.: magazyn „Bez Glutenu”, licencjonowany znak […]

Czytaj dalej


Życie z celiakią

Życie z celiakią Wywiad z Julą
Wywiad z Julą (25 lat) – naszą koleżanką z EUROIMMUN AG chorą na celiakię. Czy pamiętasz, kiedy zaczęłaś odczuwać pierwsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy od razu powiązano je z glutenem? Gdy miałam 10 lat, zdiagnozowano u mnie nietolerancję pszenicy. Rodzice próbowali zmienić moją dietę i wprowadzić do niej inne zboża, np. żyto i […]

Czytaj dalej


XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie
W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej


Interakcje genom–dieta w otyłości

Otyłość jest jedną z najczęściej występujących na świecie chorób. Częstość zachorowań stale się zwiększa zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. W Polsce w ostatnim dziesięcioleciu odsetek dorosłych chorujących na otyłość zwiększył się o 7%. To jeden z najtrudniejszych problemów medycyny naszych czasów, ponieważ u pacjentów z nadmiarem tkanki tłuszczowej najczęściej stwierdza się dodatkowe ryzyka czy powikłania. Należą do nich: […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji „Choroby zapalne jelit – wyzwania i nadzieje”, Szczecin, 13 maja 2017 r.

Konferencja inaugurowała Światowy Dzień Zdrowia Przewodu Pokarmowego oraz Międzynarodowy Dzień Celiakii, a głównymi jej organizatorami były Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie to zgromadziło ok. 200 osób cierpiących na zaburzenia czynnościowe jelit bądź celiakię. Oto nasza relacja i wrażenia. Trzy sesje były skonstruowane w ten […]

Czytaj dalej


Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

Czytaj dalej


Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

Czytaj dalej


Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?
7 kwietnia 2017 r. na łamach czasopisma „Science” opublikowano wyniki badań wskazujące na to, iż czynnikiem inicjującym celiakię może być wirus. Dotąd uznawano, że do ujawnienia się choroby trzewnej wymagane jest współwystępowanie 3 warunków: predyspozycji genetycznej (geny HLA-DQ2/DQ8), autoprzeciwciał (anty-tTG, anty-DPG, EMA), spożycia glutenu. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewien reowirus może uruchamiać w organizmie kaskadę […]

Czytaj dalej


Sercowe geny

Sercowe geny
Określenie „choroby sercowo-naczyniowe” jest niezwykle pojemnym terminem, obejmującym wiele schorzeń: pochodzenia miażdżycowego: choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) choroby naczyń mózgowych (udar) choroby aorty i tętnic (nadciśnienie) inne: wrodzone choroby serca choroba reumatyczna serca kardiomiopatie zaburzenia rytmu serca Etiologia chorób układu krążenia jest złożona. W ich powstawaniu i rozwoju biorą udział klasyczne czynniki ryzyka takie, jak: […]

Czytaj dalej


Geny a trądzik

Geny a trądzik
Trądzik to koszmar nie tylko nastolatków. Z przypadłością tą zmaga się wiele dojrzałych osób. Jak sobie pomóc, by mieć pod kontrolą nie tylko wypryski, ale i ich przyczynę? Odpowiedź znajdziecie w tym tekście. Przyczyna powstawania trądziku jest złożona i wieloczynnikowa. Zasadnicze znaczenie mają zaburzenia hormonalne powodujące nadmierną pracę gruczołów łojowych, nieprawidłowe rogowacenie okołomieszkowe i stany […]

Czytaj dalej


E-kurs dla lekarzy: Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią

Dostępny w ramach Akademii EUROIMMUN e-kurs „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią” powstał w odpowiedzi na potrzeby pacjentów. Dając dostęp do najnowszej, sprawdzonej i przejrzyście przedstawionej wiedzy, ma przyczynić się do poprawy jakości ich życia poprzez stworzenie sieci Lekarzy Przyjaznych Chorym na Celiakię. Patronat naukowy nad kursem sprawuje prof. dr hab. Bożena Cukrowska z Instytutu […]

Czytaj dalej


Dietetyk i trener – połączenie doskonałe!

Dietetyk i trener – połączenie doskonałe! - Marek Witkowski, Jakub Mauricz
Wywiad z Jakubem Mauriczem. Marek Witkowski gościł z wizytą u Jakuba Mauricza – najbardziej rozpoznawalnej twarzy dietetyki sportowej w Polsce! Jakub Mauricz, jako trener, dietetyk i szkoleniowiec w jednej osobie, z ogromną z łatwością dzieli się swoim bogatym doświadczeniem. Z pasją i przekonaniem opowiedział nam: z jakich narzędzi korzysta, współpracując z zawodnikiem, by zwiększyć jego […]

Czytaj dalej


Interdycyplinarne podejście do pacjenta oczami dietetyka

Bożena Kropka - Interdycyplinarne podejście do pacjenta oczami dietetyka
Wywiad z Panią Bożeną Kropką. Proszę powiedzieć, jak wygląda obecnie podejście dietetyka do pacjenta z nadwrażliwością pokarmową, taką jak celiakia czy nietolerancja laktozy. Co się zmieniło na przestrzeni ostatnich lat? Trudno mi powiedzieć, bo od początku mojej pracy zawodowej, czyli od blisko 15 lat, zajmuję się również alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Z nietolerancjami pokarmowymi spotkałam […]

Czytaj dalej


Dietetyczne tajemnice genu MTHFR

Agnieszka Karolczak-Tomkiewicz - Dietetyczne tajemnice genu MTHFR
Wywiad z Agnieszką Karolczak-Tomkiewicz – specjalistą medycyny żywienia. Jaka jest rola genu MTHFR? Dlaczego jest ciekawy dla dietetyków i specjalistów medycyny żywienia? W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że rolą genu MTHFR jest dbanie o prawidłową syntezę naszego DNA i właściwy przebieg procesów komórkowych, a tym samym właściwy rozwój i działanie całego organizmu. Gen MTHFR koduje […]

Czytaj dalej


W grupie siła, czyli jak zdrowieć na diecie bezglutenowej i nie zwariować

Małgorzata Źródlak - W grupie siła, czyli jak zdrowieć na diecie bezglutenowej i nie zwariować Wywiad z Małgorzatą Źródlak
Wywiad z Małgorzatą Źródlak – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej obchodzi w tym roku dziesięciolecie działalności. Organizacja powstała z inicjatywy rodziców dzieci z celiakią oraz dorosłych chorych, ich rodzin i przyjaciół, którzy postanowili zmierzyć się z brakiem świadomości i wiedzy na […]

Czytaj dalej