Co łączy geny, kawę i dnę moczanową

Dna moczanowa, podagra i artretyzm to określenia tej samej choroby, powodowanej przez zaburzenia przemiany materii, a objawiającej się nawracającymi epizodami ostrych stanów zapalnych stawów. Najczęściej dotyczą stawu palucha stopy, ale mogą także zajmować staw kolanowy, skokowy, stawy nadgarstka czy palców. W miejscu objętym stanem zapalnym pojawia się zaczerwienienie oraz gorący, bardzo tkliwy obrzęk. W zaawansowanej […]

Czytaj dalej


Witaminowa dawka słońca!

Szacuje się, że blisko miliard ludzi na całym świecie, we wszystkich grupach etnicznych i wiekowych, ma niedobór witaminy D. Nie od dziś wiadomo, że wystawianie skóry na działanie słońca może być szkodliwe i promieniowanie słoneczne należy dawkować z rozwagą. Czy rzeczywiście korzystanie ze słońca nie przynosi żadnych korzyści, a w razie ekspozycji na słońce należy […]

Czytaj dalej


Cel: udostępnienie badań na celiakię lekarzom pierwszego kontaktu

Małgorzata Źródlak
Wywiad z Panią Małgorzatą Źródlak – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wspiera pacjentów z chorobą trzewną już od 12 lat. Jego działalność została doceniona Honorową Nagrodą Zaufania „Złoty OTIS 2018”. Na dorobek Stowarzyszenia składają się m.in.: magazyn „Bez Glutenu”, licencjonowany znak […]

Czytaj dalej


Życie z celiakią

Życie z celiakią Wywiad z Julą
Wywiad z Julą (25 lat) – naszą koleżanką z EUROIMMUN AG chorą na celiakię. Czy pamiętasz, kiedy zaczęłaś odczuwać pierwsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy od razu powiązano je z glutenem? Gdy miałam 10 lat, zdiagnozowano u mnie nietolerancję pszenicy. Rodzice próbowali zmienić moją dietę i wprowadzić do niej inne zboża, np. żyto i […]

Czytaj dalej


XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie
W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej


Interakcje genom–dieta w otyłości

Otyłość jest jedną z najczęściej występujących na świecie chorób. Częstość zachorowań stale się zwiększa zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. W Polsce w ostatnim dziesięcioleciu odsetek dorosłych chorujących na otyłość zwiększył się o 7%. To jeden z najtrudniejszych problemów medycyny naszych czasów, ponieważ u pacjentów z nadmiarem tkanki tłuszczowej najczęściej stwierdza się dodatkowe ryzyka czy powikłania. Należą do nich: […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji „Choroby zapalne jelit – wyzwania i nadzieje”, Szczecin, 13 maja 2017 r.

Konferencja inaugurowała Światowy Dzień Zdrowia Przewodu Pokarmowego oraz Międzynarodowy Dzień Celiakii, a głównymi jej organizatorami były Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie to zgromadziło ok. 200 osób cierpiących na zaburzenia czynnościowe jelit bądź celiakię. Oto nasza relacja i wrażenia. Trzy sesje były skonstruowane w ten […]

Czytaj dalej


Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

Czytaj dalej


Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

Czytaj dalej