Co łączy celiakię i mukowiscydozę – czy to samo lekarstwo może być skuteczne w terapii obu chorób?

Nasz system odpornościowy związany z układem pokarmowym poddawany jest wyzwaniom wynikającym z konieczności odróżniania bezpiecznych i potencjalnie szkodliwych dla organizmu czynników. W normalnych warunkach fizjologicznych system adaptacji komórkowej zapewnia tkankom równowagę (tzw. homeostazę). Śluzówka jelita ma zdolność zatrzymania zapalenia i wykształcenia tolerancji na niegroźne antygeny pochodzące ze składników diety czy flory bakteryjnej naturalnie zasiedlającej jelita. […]

Czytaj dalej


Jak zmienił się wynik testu HLA-DQ2/DQ8 w EUROIMMUN DNA w ciągu 7 ostatnich lat

Firma EUROIMMUN wprowadziła na polski rynek diagnostyczny test genetyczny EUROArray HLA-DQ2/DQ8 w 2011 r. Zestaw diagnostyczny do oceny predyspozycji genetycznej do celiakii opracowano i zwalidowano z uwzględnieniem wytycznych ESPGHAN opublikowanych dopiero rok później. Mimo iż oficjalne rekomendacje ESPGHAN od tego czasu nie uległy zmianie, to firma EUROIMMUN reagowała na nowe doniesienia naukowe oraz informacje zwrotne […]

Czytaj dalej


Nasze „życie wewnętrzne”

Wywiad z Panią dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem gastroenterologiem z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Pani Doktor, chciałabym porozmawiać o nietolerancjach pokarmowych. Kiedy i u kogo wykonuje się badanie w ich kierunku? Generalnie u różnych pacjentów i w różnych schorzeniach – w zależności od tego, jakie są preferencje. Przede wszystkim u […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi we Włoszech?

Wywiad z Fabiem Valentim, Dyrektorem Generalnym EUROIMMUN Italia.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne we Włoszech. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Po prostu wierzyliśmy w ten rodzaj badania. Jego główną zaletą jest łatwość wykonania, jeżeli testy są robione ręcznie, i jednocześnie […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Brazylii?

Wywiad z Gustavem Janaudisem, Dyrektorem Zarządzającym EUROIMMUN Brasil. Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Brazylii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się wkroczyć z tym produktem na nowy dla nas rynek – do przychodni medycznych i gabinetów dietetycznych. Technika wykonania testów […]

Czytaj dalej


Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

Czym są nietolerancje pokarmowe? Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na: immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy, np.: alergie IgE-zależne, alergie IgG-zależne; nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.: nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy, nietolerancja niektórych leków. […]

Czytaj dalej


Diagnostyka celiakii – ominąć biopsję

Testy serologiczne są jednym z głównych elementów oficjalnych kryteriów diagnostycznych celiakii. W określonych przypadkach dają szansę na uniknięcie biopsji u dzieci i młodzieży. Aktualne zalecenia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opierają się w tym zakresie na wykrywaniu specyficznych dla celiakii przeciwciał przeciw endomysium (EmA) lub transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) i deamidowanym peptydom gliadyny […]

Czytaj dalej


E-kurs: Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego

Akademia EUROIMMUN uruchomiła kolejny kurs internetowy dla lekarzy i diagnostów – „Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego”. Jego uczestnicy mają możliwość zdobycia nowych informacji i poszerzenia wiedzy na temat diagnostyki chorób autoimmunologicznych w gastroenterologii. W toku kursu prezentowane są ciekawe przypadki kliniczne opracowane przez specjalistów z różnych ośrodków naukowych. Kursanci mają dostęp do unikalnej […]

Czytaj dalej