Diagnostyka celiakii – ominąć biopsję

Testy serologiczne są jednym z głównych elementów oficjalnych kryteriów diagnostycznych celiakii. W określonych przypadkach dają szansę na uniknięcie biopsji u dzieci i młodzieży. Aktualne zalecenia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opierają się w tym zakresie na wykrywaniu specyficznych dla celiakii przeciwciał przeciw endomysium (EmA) lub transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) i deamidowanym peptydom gliadyny […]

Czytaj dalej


E-kurs: Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego

Akademia EUROIMMUN uruchomiła kolejny kurs internetowy dla lekarzy i diagnostów – „Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego”. Jego uczestnicy mają możliwość zdobycia nowych informacji i poszerzenia wiedzy na temat diagnostyki chorób autoimmunologicznych w gastroenterologii. W toku kursu prezentowane są ciekawe przypadki kliniczne opracowane przez specjalistów z różnych ośrodków naukowych. Kursanci mają dostęp do unikalnej […]

Czytaj dalej


Znaczenie badania stężenia kalprotektyny w kale u dzieci

Znaczenie badania stężenia kalprotektyny w kale u dzieci
Obecnie wciąż rośnie liczba dzieci diagnozowanych w kierunku ciężkich, często nieuleczalnych chorób. Gdy dziecko zaczyna skarżyć się na niepokojące objawy, stawia na nogi cały sztab lekarzy i diagnostów. Właściwe rozpoznanie u małego pacjenta jest niezwykle ważne, przez co stanowi duże wyzwanie dla całego personelu medycznego. Niepokojące jest to, iż w ostatnich latach zanotowano znaczny wzrost […]

Czytaj dalej


Życie z celiakią

Życie z celiakią Wywiad z Julą
Wywiad z Julą (25 lat) – naszą koleżanką z EUROIMMUN AG chorą na celiakię. Czy pamiętasz, kiedy zaczęłaś odczuwać pierwsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy od razu powiązano je z glutenem? Gdy miałam 10 lat, zdiagnozowano u mnie nietolerancję pszenicy. Rodzice próbowali zmienić moją dietę i wprowadzić do niej inne zboża, np. żyto i […]

Czytaj dalej


Wykrycie przeciwciał AMA może wyprzedzać manifestację kliniczną PBC nawet do 20 lat

Wywiad z Doktor n. med. Alicją Bauer - Wykrycie przeciwciał AMA może wyprzedzać manifestację kliniczną PBC nawet do 20 lat
Wywiad z Doktor n. med. Alicją Bauer z Zakładu Biochemii i Biologii Molekularnej CMKP w Warszawie. Od ilu lat zajmuje się Pani diagnostyką PBC i jak duże grupy chorych poddawane są obserwacji w ramach prowadzonych przez Panią badań? Diagnostyką PBC zajmujemy się w CMKP od ponad 15 lat. PBC jest chorobą rzadką, w związku z […]

Czytaj dalej


Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu – jak dziś monitoruje się dietę bezglutenową?

Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu
Wywiad z Profesor Bożeną Cukrowską z Pracowni Immunologii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Pani Profesor, z jakimi problemami najczęściej borykają się pacjenci na diecie bezglutenowej? Dieta bezglutenowa jest podstawową metodą leczenia choroby trzewnej, czyli celiakii. Aby leczenie było przeprowadzone prawidłowo, niezbędna jest restrykcyjna dieta, której pacjenci muszą przestrzegać przez całe życie. Właśnie ta […]

Czytaj dalej


Jak nie dać się chorobie, czyli życie z WZJG

Jak nie dać się chorobie, czyli życie z WZJG
Wywiad z Kariną (29 lat) – pacjentką chorą na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Opowiedz, proszę, kiedy zaobserwowałaś u siebie pierwsze objawy i które z nich najbardziej Cię zaniepokoiły? Pierwsze objawy pojawiły się na przełomie września i października 2014 r. Nie były one niepokojące, zwykła biegunka i wymioty (z przewagą wymiotów), które zdarzają się każdemu, dlatego […]

Czytaj dalej


XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie
W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Nietolerancja laktozy – jelita czy geny?

Doktor Marek Kowalski Nietolerancyjne – jelita czy geny
Wywiad z Doktorem Markiem K. Kowalskim z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego USK nr 1 im. Norberta Barlickiego w Łodzi. Dlaczego przestajemy tolerować laktozę? Kto jest najbardziej narażony na problem nietolerancji laktozy? Nietolerancja laktozy jest stanem klinicznym objawiającym się wzdęciami, bólami brzucha, odczuciem przelewania w jamie brzusznej oraz biegunkami. Rzadziej obserwowane są nudności, zaparcia, jak również niecharakterystyczne […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej