Wsparcie diagnostyki autoimmunizacyjnych chorób układu pokarmowego – nowy produkt

Przewód pokarmowy stanowi barierę pomiędzy środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym organizmu człowieka. Nabłonek, którym pokryty jest przewód pokarmowy, ma kontakt nie tylko z niezbędnymi do życia składnikami odżywczymi, ale również z substancjami potencjalnie szkodliwymi oraz z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Z tego powodu jelita są silnie zaangażowane w działanie układu immunologicznego. Ich funkcją jest m.in. biosynteza mediatorów stanu […]

Czytaj dalej


Genotyp celiakalny – czego szukać, by znaleźć?

Wywiad z Panią Doktor n. med. Katarzyną Przybyszewską, specjalistą w dziedzinie pediatrii, gastroenterologii i gastroenterologii dziecięcej, Kierownikiem I Oddziału Klinicznego Dzieci Starszych w Szpitalu Dziecięcym Św. Ludwika w Krakowie   W patogenezie celiakii dużą rolę odgrywa predyspozycja genetyczna. W Polsce od dawna prowadzone są badania genetyczne u osób z celiakią i ich krewnych. Jakie genotypy […]

Czytaj dalej


Nietolerancja laktozy – mamy to w genach!

Szacuje się, że co piąta osoba w Europie i niemal każdy dorosły Azjata mają zaburzoną zdolność trawienia laktozy. Trawienie laktozy obecnej w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim, jest możliwe dzięki enzymowi o nazwie laktaza. Dwucukier laktozowy, zwany także mlekowym, pod wypływem tego enzymu zostaje rozbity na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Aktywność i […]

Czytaj dalej


Autoimmunizacyjne choroby wątroby – ścieżka diagnostyczna i różnicowanie

Wywiad z Panią Profesor dr hab. n. med. Martą Wawrzynowicz-Syczewską – Ordynator Oddziału Chorób Zakaźnych, Hepatologii i Transplantacji Wątroby SPWSZ w Szczecinie   Pani Profesor, jakie jednostki chorobowe zaliczane są do grupy autoimmunizacyjnych chorób wątroby? Jakie są cechy charakterystyczne tego rodzaju schorzeń? Będę posługiwała się skrótem AIH (autoimmune hepatitis) w odniesieniu do autoimmunologicznego zapalenia wątroby […]

Czytaj dalej


Kalprotektyna w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Badanie poziomu kalprotektyny w kale zyskuje coraz większą popularność zarówno w środowisku medycznym, jak i wśród pacjentów. Wpływa na to łatwość wykonania oznaczenia, bezbolesność oraz brak konieczności stosowania diety i przygotowania przed badaniem. Badanie to ma praktyczne zastosowanie w diagnostyce różnicowej nieswoistych chorób zapalnych jelit i zespołu jelita drażliwego oraz monitorowaniu postępu zdiagnozowanej już IBD. Oznaczanie […]

Czytaj dalej


Druga edycja e-kursu: Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego

Akademia EUROIMMUN uruchomiła drugą edycję kursu internetowego dla lekarzy i diagnostów – „Diagnostyka laboratoryjna w autoimmunologicznych chorobach układu pokarmowego”. Jego uczestnicy mają możliwość zdobycia nowych informacji i poszerzenia wiedzy na temat diagnostyki chorób autoimmunologicznych w gastroenterologii. W toku kursu prezentowane są ciekawe przypadki kliniczne opracowane przez specjalistów z różnych ośrodków naukowych. Kursanci mają dostęp do […]

Czytaj dalej


Co łączy celiakię i mukowiscydozę – czy to samo lekarstwo może być skuteczne w terapii obu chorób?

Nasz system odpornościowy związany z układem pokarmowym poddawany jest wyzwaniom wynikającym z konieczności odróżniania bezpiecznych i potencjalnie szkodliwych dla organizmu czynników. W normalnych warunkach fizjologicznych system adaptacji komórkowej zapewnia tkankom równowagę (tzw. homeostazę). Śluzówka jelita ma zdolność zatrzymania zapalenia i wykształcenia tolerancji na niegroźne antygeny pochodzące ze składników diety czy flory bakteryjnej naturalnie zasiedlającej jelita. […]

Czytaj dalej


Jak zmienił się wynik testu HLA-DQ2/DQ8 w EUROIMMUN DNA w ciągu 7 ostatnich lat

Firma EUROIMMUN wprowadziła na polski rynek diagnostyczny test genetyczny EUROArray HLA-DQ2/DQ8 w 2011 r. Zestaw diagnostyczny do oceny predyspozycji genetycznej do celiakii opracowano i zwalidowano z uwzględnieniem wytycznych ESPGHAN opublikowanych dopiero rok później. Mimo iż oficjalne rekomendacje ESPGHAN od tego czasu nie uległy zmianie, to firma EUROIMMUN reagowała na nowe doniesienia naukowe oraz informacje zwrotne […]

Czytaj dalej


Nasze „życie wewnętrzne”

Wywiad z Panią dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem gastroenterologiem z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Pani Doktor, chciałabym porozmawiać o nietolerancjach pokarmowych. Kiedy i u kogo wykonuje się badanie w ich kierunku? Generalnie u różnych pacjentów i w różnych schorzeniach – w zależności od tego, jakie są preferencje. Przede wszystkim u […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone […]

Czytaj dalej