Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Brazylii?

Wywiad z Gustavem Janaudisem, Dyrektorem Zarządzającym EUROIMMUN Brasil. Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Brazylii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się wkroczyć z tym produktem na nowy dla nas rynek – do przychodni medycznych i gabinetów dietetycznych. Technika wykonania testów […]

Czytaj dalej


Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

Czym są nietolerancje pokarmowe? Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na: immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy, np.: alergie IgE-zależne, alergie IgG-zależne; nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.: nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy, nietolerancja niektórych leków. […]

Czytaj dalej


Diagnostyka celiakii – ominąć biopsję

Testy serologiczne są jednym z głównych elementów oficjalnych kryteriów diagnostycznych celiakii. W określonych przypadkach dają szansę na uniknięcie biopsji u dzieci i młodzieży. Aktualne zalecenia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opierają się w tym zakresie na wykrywaniu specyficznych dla celiakii przeciwciał przeciw endomysium (EmA) lub transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) i deamidowanym peptydom gliadyny […]

Czytaj dalej


Znaczenie badania stężenia kalprotektyny w kale u dzieci

Znaczenie badania stężenia kalprotektyny w kale u dzieci
Obecnie wciąż rośnie liczba dzieci diagnozowanych w kierunku ciężkich, często nieuleczalnych chorób. Gdy dziecko zaczyna skarżyć się na niepokojące objawy, stawia na nogi cały sztab lekarzy i diagnostów. Właściwe rozpoznanie u małego pacjenta jest niezwykle ważne, przez co stanowi duże wyzwanie dla całego personelu medycznego. Niepokojące jest to, iż w ostatnich latach zanotowano znaczny wzrost […]

Czytaj dalej


Życie z celiakią

Życie z celiakią Wywiad z Julą
Wywiad z Julą (25 lat) – naszą koleżanką z EUROIMMUN AG chorą na celiakię. Czy pamiętasz, kiedy zaczęłaś odczuwać pierwsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy od razu powiązano je z glutenem? Gdy miałam 10 lat, zdiagnozowano u mnie nietolerancję pszenicy. Rodzice próbowali zmienić moją dietę i wprowadzić do niej inne zboża, np. żyto i […]

Czytaj dalej


Wykrycie przeciwciał AMA może wyprzedzać manifestację kliniczną PBC nawet do 20 lat

Wywiad z Doktor n. med. Alicją Bauer - Wykrycie przeciwciał AMA może wyprzedzać manifestację kliniczną PBC nawet do 20 lat
Wywiad z Doktor n. med. Alicją Bauer z Zakładu Biochemii i Biologii Molekularnej CMKP w Warszawie. Od ilu lat zajmuje się Pani diagnostyką PBC i jak duże grupy chorych poddawane są obserwacji w ramach prowadzonych przez Panią badań? Diagnostyką PBC zajmujemy się w CMKP od ponad 15 lat. PBC jest chorobą rzadką, w związku z […]

Czytaj dalej


Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu – jak dziś monitoruje się dietę bezglutenową?

Od starej natywnej gliadyny do peptydów glutenu
Wywiad z Profesor Bożeną Cukrowską z Pracowni Immunologii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Pani Profesor, z jakimi problemami najczęściej borykają się pacjenci na diecie bezglutenowej? Dieta bezglutenowa jest podstawową metodą leczenia choroby trzewnej, czyli celiakii. Aby leczenie było przeprowadzone prawidłowo, niezbędna jest restrykcyjna dieta, której pacjenci muszą przestrzegać przez całe życie. Właśnie ta […]

Czytaj dalej