myfoodprofile. your life. your health

Coraz więcej osób z przewlekłymi dolegliwościami bezskutecznie szuka pomocy u różnych specjalistów. Objawy gastryczne, takie jak przewlekła biegunka lub zaparcia, mogą mieć wiele przyczyn. Do najczęstszych zalicza się:

  • klasyczne alergie pokarmowe IgE-zależne,
  • nietolerancje pokarmowe o podłożu enzymatycznym (np. nietolerancja laktozy),
  • celiakię,
  • choroby czynnościowe albo zapalne jelit.

Jeżeli powyższe przyczyny zostaną wyeliminowane, a pacjent nadal odczuwa dolegliwości, można rozważyć badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. Możliwe jest, że powyższe dolegliwości są wynikiem stanu zapalnego przewlekle toczącego się w organizmie. W przypadku zespołu nieszczelnego jelita zbyt duże cząsteczki pokarmu przechodzą przez ścianę jelita i dostają się do krwiobiegu, co aktywuje układ odpornościowy i prowadzi do powstawania kompleksów antygen–przeciwciało. Utworzone kompleksy powinny być systematycznie usuwane przez układ odpornościowy, jednak gdy tworzy się ich zbyt dużo, równowaga zostaje zachwiana i kompleksy krążą w krwiobiegu, a następnie odkładają się w narządach, co manifestuje się objawami.

Poddając się badaniu w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, pacjent otrzymuje informację, które produkty spożywcze powinny być wyeliminowane z jego jadłospisu. Czasowa dieta eliminacyjna pozwoli wyciszyć toczący się w organizmie stan zapalny. Badanie proponowane jest osobom nie tylko z objawami gastrycznymi, ale również nawracającymi migrenami, bólami stawów, problemami skórnymi i przewlekłym zmęczeniem, których przyczyn nie udało się do tej pory zdiagnozować.

Wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów, firma EUROIMMUN wprowadziła nowe, odświeżone profile myfoodprofile, które zastąpią dobrze znane i cenione profile EUROLINE-FOOD. myfoodprofile to multiparametryczne, półilościowe testy, które umożliwiają detekcję przeciwciał IgG skierowanych przeciwko konkretnym składnikom pokarmowym.

Sprawdź skład alergenowy poszczególnych profili:

Myfoodprofile extended 1 – detekcja przeciwciał w klasie IgG przeciwko 108 składnikom pokarmowym w jednym badaniu (nr kat. NP 7112-1 G)

Myfoodprofile advanced 1 – detekcja przeciwciał w klasie IgG przeciwko 216 składnikom pokarmowym w jednym badaniu (nr kat. NP 7124-1 G)

Myfoodprofile mediterranean basic 1 – detekcja przeciwciał w klasie IgG przeciwko 54 składnikom pokarmowym typowym dla diety śródziemnomorskiej w jednym badaniu (nr kat. NP 7301-1 G)

Myfoodprofile mediterranean advanced 1 – detekcja przeciwciał w klasie IgG przeciwko 216 składnikom pokarmowym typowym dla diety śródziemnomorskiej w jednym badaniu (nr kat. NP 7301-1 G)

 

Przewodnik żywieniowy – nutrition guide

Wraz z wynikiem testu pacjent otrzymuje obszerny kilkudziesięciostronicowy przewodnik, dzięki któremu wdrożenie diety eliminacyjnej będzie łatwiejsze. W przewodniku znajdziemy rozpiskę produktów dozwolonych oraz schemat diety eliminacyjno-rotacyjnej. Dowiedz się więcej: https://euroimmun.pl/blog/przewodnik-zywieniowy-myfoodprofile-kompleksowa-opieka-nad-pacjentem-z-nadwrazliwoscia-pokarmowa/ 

 

Zobacz, jak wygląda wynik badania myfoodprofile

 

Znana i lubiana metoda blot

Wykonanie badania myfoodprofile jest szybkie i proste, ponieważ testy te oparte są o znaną i lubianą przez specjalistów metodę immunoblot, która w porównaniu do metody ELISA charakteryzuje się większą przepustowością i znacznym komfortem pracy w przypadku badania wielu próbek jednocześnie. Dzięki jednolitemu schematowi inkubacji produktów EUROIMMUN wprowadzenie myfoodprofile nie będzie niczym nowym dla specjalistów korzystających już z profili alergicznych EUROLINE. Badanie wykonywane jest z surowicy lub osocza odwirowanego z krwi pobranej na antykoagulant (EDTA, heparynę litową lub cytrynian). Do badania potrzeba maksymalnie 80 µl próbki pacjenta. Każdy pasek zawiera 4 kalibratory oraz pasmo kontrolne, które potwierdza prawidłowy przebieg inkubacji. Obecność kodu kreskowego na każdym pasku testowym minimalizuje ryzyko błędu ludzkiego. Paski testowe wyposażone są dodatkowo w innowacyjny adhesive strip – są one przyklejone do dna rynienki inkubacyjnej i nie obracają się w czasie inkubacji, co mogłoby skutkować nierównomiernym rozprowadzeniem reagentów.

Paski testowe powleczone są specjalistycznymi membranami z ekstraktami najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Oprócz standardowych profili extended 1 i advanced 1 w ofercie znajdują także profile mediterranean basic 1 i mediterranean advanced 1, które są dedykowane osobom często spożywającym produkty typowe dla diety śródziemnomorskiej.

Ekstrakty blisko spokrewnionych produktów spożywczych zebrano w mieszanki, dzięki czemu w przypadku myfooodprofile advanced 1 otrzymujemy wynik dotyczący reakcji naszego organizmu nie na 216, a nawet na 235 produktów spożywczych.

 

Możliwość automatyzacji

W zależności od potrzeb danego laboratorium inkubację można przeprowadzić metodą manualną albo metodą półautomatyczną, dzięki urządzeniu EUROBlotMaster. Dla laboratoriów o dużej przepustowości proponujemy urządzenie EUROBlotOne, które przeprowadzi inkubację 44 próbek równocześnie, od przygotowania protokołu roboczego do digitalizacji wyniku.

 

Szczegółowych informacji o produktach myfoodprofile udziela:

mgr analit. med. Małgorzata Nieżychowska
EUROIMMUN Polska
e-mail: m.niezychowska@euroimmun.pl
tel. kom. 533 734 756

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.