Nasze „życie wewnętrzne”

Wywiad z Panią dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem gastroenterologiem z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Pani Doktor, chciałabym porozmawiać o nietolerancjach pokarmowych. Kiedy i u kogo wykonuje się badanie w ich kierunku? Generalnie u różnych pacjentów i w różnych schorzeniach – w zależności od tego, jakie są preferencje. Przede wszystkim u […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi we Włoszech?

Wywiad z Fabiem Valentim, Dyrektorem Generalnym EUROIMMUN Italia.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne we Włoszech. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Po prostu wierzyliśmy w ten rodzaj badania. Jego główną zaletą jest łatwość wykonania, jeżeli testy są robione ręcznie, i jednocześnie […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Brazylii?

Wywiad z Gustavem Janaudisem, Dyrektorem Zarządzającym EUROIMMUN Brasil. Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Brazylii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się wkroczyć z tym produktem na nowy dla nas rynek – do przychodni medycznych i gabinetów dietetycznych. Technika wykonania testów […]

Czytaj dalej


Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

Czym są nietolerancje pokarmowe? Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na: immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy, np.: alergie IgE-zależne, alergie IgG-zależne; nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.: nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy, nietolerancja niektórych leków. […]

Czytaj dalej