Przewodnik żywieniowy myfoodprofile – kompleksowa opieka nad pacjentem z nadwrażliwością pokarmową

myfoodprofile to nowe profile w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. Pacjent wraz z wynikiem badania otrzymuje obszerny spersonalizowany przewodnik, dzięki czemu zmiana stylu odżywiania przyjdzie mu z łatwością. Zapoznaj się z poprzednim wpisem dotyczącym charakterystyki testu myfoodprofile: https://euroimmun.pl/blog/myfoodprofile-your-life-your-health/    wynik badania + przewodnik żywieniowy = kompleksowa opieka nad pacjentem z nadwrażliwością pokarmową     Wynik badania […]

Czytaj dalej


myfoodprofile. your life. your health

Coraz więcej osób z przewlekłymi dolegliwościami bezskutecznie szuka pomocy u różnych specjalistów. Objawy gastryczne, takie jak przewlekła biegunka lub zaparcia, mogą mieć wiele przyczyn. Do najczęstszych zalicza się: klasyczne alergie pokarmowe IgE-zależne, nietolerancje pokarmowe o podłożu enzymatycznym (np. nietolerancja laktozy), celiakię, choroby czynnościowe albo zapalne jelit. Jeżeli powyższe przyczyny zostaną wyeliminowane, a pacjent nadal odczuwa […]

Czytaj dalej


Cała prawda o nadwrażliwościach pokarmowych IgG-zależnych

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna Nadwrażliwość na produkty spożywcze może być spowodowana zwiększoną przepuszczalnością jelita cienkiego (tzw. zespołem nieszczelnego jelita). Za jej przyczynę uznaje się czynniki środowiskowe, tzn. wiąże się ją z długotrwałym przyjmowaniem leków, przebytymi infekcjami, złą dietą, nadużywaniem alkoholu/nikotyny, a także przewlekłym stresem. W takiej sytuacji składniki pokarmowe częściej przenikają przez ścianę jelita i przedostają […]

Czytaj dalej


Nasze „życie wewnętrzne”

Wywiad z Panią dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem gastroenterologiem z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Pani Doktor, chciałabym porozmawiać o nietolerancjach pokarmowych. Kiedy i u kogo wykonuje się badanie w ich kierunku? Generalnie u różnych pacjentów i w różnych schorzeniach – w zależności od tego, jakie są preferencje. Przede wszystkim u […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi we Włoszech?

Wywiad z Fabiem Valentim, Dyrektorem Generalnym EUROIMMUN Italia.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne we Włoszech. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Po prostu wierzyliśmy w ten rodzaj badania. Jego główną zaletą jest łatwość wykonania, jeżeli testy są robione ręcznie, i jednocześnie […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Brazylii?

Wywiad z Gustavem Janaudisem, Dyrektorem Zarządzającym EUROIMMUN Brasil. Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Brazylii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się wkroczyć z tym produktem na nowy dla nas rynek – do przychodni medycznych i gabinetów dietetycznych. Technika wykonania testów […]

Czytaj dalej


Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

Czym są nietolerancje pokarmowe? Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na: immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy: nadwrażliwości IgE-zależne (np. klasyczna alergia pokarmowa), nadwrażliwości IgE-niezależne (np. nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna); nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.: […]

Czytaj dalej