IV edycja Nocy Laboratoriów

W sobotę 20 października drzwi laboratorium szkoleniowego EUROIMMUN otworzyły się przed spragnionymi wiedzy mieszkańcami Wrocławia. Każdy, kto zdążył się zapisać na nasze wydarzenie (a to wcale nie było łatwe, bo wejściówki, podobnie jak w latach ubiegłych, rozeszły się w ciągu 2 minut!), mógł na własne oczy zobaczyć, co robią diagności laboratoryjni z pobraną od nas […]

Czytaj dalej


Nasze „życie wewnętrzne”

Wywiad z Panią dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem gastroenterologiem z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Pani Doktor, chciałabym porozmawiać o nietolerancjach pokarmowych. Kiedy i u kogo wykonuje się badanie w ich kierunku? Generalnie u różnych pacjentów i w różnych schorzeniach – w zależności od tego, jakie są preferencje. Przede wszystkim u […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Hiszpanii?

Wywiad z Juanem Carlosem Lópezem Suárezem, Dyrektorem Marketingu EUROIMMUN Diagnostics España.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Hiszpanii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie sprzedaży tych testów, ponieważ dostrzegliśmy ich zalety. Po pierwsze, testy EUROLINE-FOOD są przeznaczone […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi we Włoszech?

Wywiad z Fabiem Valentim, Dyrektorem Generalnym EUROIMMUN Italia.   Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne we Włoszech. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Po prostu wierzyliśmy w ten rodzaj badania. Jego główną zaletą jest łatwość wykonania, jeżeli testy są robione ręcznie, i jednocześnie […]

Czytaj dalej


Badania w kierunku nietolerancji pokarmowych – jak to się robi w Brazylii?

Wywiad z Gustavem Janaudisem, Dyrektorem Zarządzającym EUROIMMUN Brasil. Testy EUROLINE-FOOD IgG są bardzo popularne w Brazylii. Jaka jest przyczyna tak dużego sukcesu badań w kierunku nietolerancji pokarmowych w Twoim kraju? Zdecydowaliśmy się wkroczyć z tym produktem na nowy dla nas rynek – do przychodni medycznych i gabinetów dietetycznych. Technika wykonania testów […]

Czytaj dalej


Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

Czym są nietolerancje pokarmowe? Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na: immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy, np.: alergie IgE-zależne, alergie IgG-zależne; nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.: nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy, nietolerancja niektórych leków. […]

Czytaj dalej


Prapremiera nowych urządzeń laboratoryjnych podczas EUROIMMUN International Meeting

Podczas EUROIMMUN International Meeting 2018 we Wrocławiu zaprezentowane zostały trzy nowe urządzenia zaprojektowane i wykonane przez naszych kolegów z EUROIMMUN AG. Aparaty te są innowacyjnymi rozwiązaniami usprawniającymi wykonywanie testów diagnostycznych. Pierwszym urządzeniem, które mogliśmy obejrzeć podczas wrześniowego spotkania, jest ultranowoczesna płuczka MERGITE umożliwiająca wypłukanie szkiełka z 50 polami w zaledwie 40 sekund. Jej unikalną cechą […]

Czytaj dalej


Powrót odry stał się faktem

Wywiad z Panem Doktorem Piotrem M. Stępniem, specjalistą chorób zakaźnych z Kliniki Chorób Zakaźnych WSZ w Kielcach Od kilku lat o odrze mówi się coraz więcej. Proszę powiedzieć, czy grozi nam niebezpieczeństwo związane z powrotem tej choroby do Europy? Niestety powrót odry stał się faktem. W ostatnich latach w całej Europie notuje się wzrost przypadków […]

Czytaj dalej


Diagnostyka celiakii – ominąć biopsję

Testy serologiczne są jednym z głównych elementów oficjalnych kryteriów diagnostycznych celiakii. W określonych przypadkach dają szansę na uniknięcie biopsji u dzieci i młodzieży. Aktualne zalecenia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opierają się w tym zakresie na wykrywaniu specyficznych dla celiakii przeciwciał przeciw endomysium (EmA) lub transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) i deamidowanym peptydom gliadyny […]

Czytaj dalej


Właściwe rozpoznanie typu choroby umożliwia zastosowanie optymalnego leczenia

Julia Kulczycka - Trudne przypadki i rzadkie choroby
Wywiad z Panią Doktor Julią Kulczycką z Laboratorium Immunologii i Transplantologii Klinicznej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku  Co odróżnia cukrzycę typu 1 od cukrzycy typu 2? Główną przyczyną rozwoju cukrzycy typu 1 jest niszczenie komórek β wysp trzustki w przebiegu procesu autoimmunologicznego (typ 1A). W części przypadków etiologia choroby nie jest znana i określa się […]

Czytaj dalej