Czego szukasz?

Filtrowanie

Przewodnik żywieniowy myfoodprofile – kompleksowa opieka nad pacjentem z nadwrażliwością pokarmową

13 października, 2022
Małgorzata Nieżychowska
Przewodnik żywieniowy myfoodprofile

myfoodprofile to nowe profile w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. Pacjent wraz z wynikiem badania otrzymuje obszerny spersonalizowany przewodnik, dzięki czemu zmiana stylu odżywiania przyjdzie mu z łatwością.

wynik badania + przewodnik żywieniowy

= kompleksowa opieka nad pacjentem z nadwrażliwością pokarmową  

 

Wynik badania myfoodprofile

Wynik badania myfoodprofile to kilkustronicowy dokument, w którym miarą reaktywności organizmu na dany produkt spożywczy jest poziom wykrytych swoistych przeciwciał IgG podany w jednostkach względnych. Dla ułatwienia produkty uszeregowano także w trzystopniowej, kolorowej skali – oznaczono je kolorem zielonym, żółtym lub czerwonym.

 

Oflagowanie produktu żywnościowego kolorem zielonym da pacjentowi sygnał, że dany produkt może on spożywać bez ograniczeń.

Kolor żółty to znak, że pacjent powinien ograniczyć dany produkt i spożywać go rzadziej w najbliższym czasie, np. sięgać po niego maksymalnie raz lub dwa razy w tygodniu.

Kolor czerwony przy danym produkcie spożywczym oznacza, że produkt ten wywołuje u pacjenta silną reakcję immunologiczną, co powinno stanowić wskazówkę do eliminacji danego produktu przynamniej na jakiś czas.

Przewodnik żywieniowy myfoodprofile

Wraz z wynikiem badania pacjent otrzymuje obszerny zindywidualizowany przewodnik żywieniowy. Składa się on z kilkudziesięciu stron, a jego zadaniem jest ułatwienie pacjentowi zmiany stylu odżywiania i pomoc w rozpoczęciu diety eliminacyjnej.

Przewodnik żywieniowy myfoodprofile podzielono na kilka rozdziałów. Na wstępie pacjent zaznajamia się z pojęciem nadwrażliwości pokarmowych, by lepiej zrozumieć istotę wykonanego badania. W dalszej części znajdzie zalecenia dotyczące produktów spożywczych, których powinien unikać w ramach rekomendowanej w przewodniku koncepcji żywieniowej. Opiera się ona na trzech filarach:

  • dowolnego wyboru – dla produktów oznaczonych na zielono
  • rotacji – dla produktów oznaczonych na żółto
  • eliminacji lub prowokacji – dla produktów oznaczonych na czerwono

Dzięki jasnym wskazówkom odpowiednio dopasowanym do wyników pacjenta zmiana diety jest prosta do wdrożenia. Poradnik dodatkowo wskaże pokarmy, które potencjalnie mogą zawierać dany składnik oraz zaproponuje bezpieczne zamienniki. Są w nim także szablony do samodzielnego wypełniania, takie jak protokół żywieniowy, dzienniczek objawów oraz wielotygodniowy schemat prowadzenia diety eliminacyjno-rotacyjnej.

W kolejnych rozdziałach pacjent znajdzie przydatne informacje dotyczące wszystkich produktów, co do których stwierdzono zwiększoną reaktywność przeciwciał IgG. Każdy z wymienionych produktów jest obszernie opisany – zawiera charakterystykę produktu, jego pochodzenie i spis posiłków, w których może występować, a także informacje, jakich składników odżywczych, witamin i minerałów dany produkt dostarcza.

Zwieńczeniem poradnika żywieniowego są bardzo przydatne odpowiedzi na pytania pacjentów w przystępnej formie Q&A.

Warto jednak pamiętać, że żaden przewodnik nie zastąpi pomocy specjalisty. Podane wskazówki z pewnością będą pomocne. Najlepszą osobą do poprowadzenia pacjenta jest lekarz, który dzięki dokładnemu wywiadowi uzyska całościowy obraz chorego, oraz dietetyk, który pomoże w ułożeniu diety.

Nieżychowska

Małgorzata Nieżychowska

Specjalista w Dziale Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowych

533 734 756

Masz pytanie dotyczące tego tematu? 





    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Katalog produktów