Relacja z konferencji alergologicznej EAACI

W dniach 1–3 lipca 2022 r. w Pradze odbył się największy międzynarodowy kongres alergologiczny EAACI (ang. European Academy of Allergy and Clinical Immunology). Wydarzenie to co roku przyciąga tysiące uczestników z różnych krajów, pozwalając między innymi na wymianę doświadczeń oraz nawiązanie nowych kontaktów biznesowych. Aby zapoznać się z nowościami i poszerzyć wiedzę z zakresu alergologii, podczas kongresu można było wziąć udział w wykładach prowadzonych przez wybitnych ekspertów, a także odwiedzić stoiska firm, których działalność związana jest z tą dziedziną medycyny.

EUROIMMUN na kongresie alergologicznym EAACI

W tym roku nie zabrakło również stoiska firmy EUROIMMUN, na którym zaprezentowaliśmy rozwiązania diagnostyczne z zakresu alergologii, które posiadamy w swojej ofercie. W formie interaktywnej można było obejrzeć portfolio produktowe dotyczące molekularnej diagnostyki alergii oraz urządzenie EUROBlotOne, czyli uniwersalny, w pełni zautomatyzowany system do inkubacji testów metodą Immunoblot. Coś, czego nie mogło oczywiście zabraknąć na stoisku EUROIMMUN, to lubeckie marcepany!

 

 

Ponad 80 wykładów wygłoszonych przez wybitnych specjalistów z dziedziny alergologii i immunologii

Kongres odbywał się w sześciopiętrowym budynku O2 Areny, gdzie w ciągu 3 dni zorganizowano ponad 80 wykładów, które podzielono na sekcje tematyczne, związane między innymi z molekularną diagnostyką alergii, immunoterapią alergenową oraz problemem alergii u najmłodszych pacjentów.

Na przykład dr Douglas Mack, alergolog dziecięcy i immunolog z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie, przedstawił wyniki ciekawych badań Standardizing food ladders: medical management, które opisują efekty stopniowego przywracania alergenów pokarmowych zawartych w mleku krowim i jajach do diety dzieci. Alergie na te dwa produkty u najmłodszych pacjentów występują najczęściej i obejmują reakcje IgE-zależne i IgE-niezależne. Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że rozwój tolerancji poprzez ciągłą ekspozycję na alergeny pokarmowe zachodzi poprzez aktywację złożonej sieci swoistych dla alergenów immunoglobulin, bazofilów oraz odpowiedzi limfocytów T, B, a także wydzielania cytokin. Jak dowodzą badania, tolerancja immunologiczna na podgrzane mleko i zmodyfikowane pod wpływem temperatury białko jaja kurzego, podane np. w formie babeczek czy pizzy, rozwija się nawet u 70% dzieci. W praktyce klinicznej, wprowadzając taką formę terapii, należy rozważyć kilka aspektów, takich jak dawka pokarmu alergizującego i zawartość alergennego białka, czas i temperatura obróbki, a przede wszystkim określić bezpieczeństwo i ryzyko wystąpienia ewentualnych niepożądanych reakcji w następstwie podania alergenów.

Na konferencji nie zabrakło również wykładów o tematyce immunologicznej w kontekście wirusa SARS-CoV-2. Profesor Anna Sediva, immunolog dziecięcy z wieloletnim doświadczeniem oraz wicedyrektor Oddziału Immunologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Pradze, zaprezentowała wyniki badań Risk Factors for Severe COVID-19 and Hospital Admission in Patients With Inborn Errors of Immunity – Results From a Multicenter Nationwide Study, opisujące wpływ zakażenia wirusem SARS-CoV-2 na pacjentów z wrodzonymi zaburzeniami odporności (IEI, ang. inborn errors of immunity). W badaniu tym wzięło udział 8 krajowych ośrodków referencyjnych, w których wykonuje się diagnostykę i leczy pacjentów z IEI. Co ciekawe, zebrane wyniki pokazały, że u osób z wrodzonymi niedoborami odporności występuje mniejsze ryzyko zakażenia wirusem SARS-CoV-2, ale wyższy wskaźnik ostrej postaci choroby COVID-19 i konieczności hospitalizacji, jak również wyższe ryzyko śmierci na skutek zachorowania w porównaniu do populacji ogólnej.

Zapoznaj się z programem konferencji EAACI 2022

Nazwiska specjalistów z dziedziny alergologii i immunologii oraz konkretną tematykę niezwykle interesujących wykładów wygłoszonych podczas tegorocznej konferencji można znaleźć tutaj:

 

Program konferencji alergologicznej EAACI

 

 

Literatura:

  1. Venter C., Meyer R., Ebisawa M., Athanasopoulou P., Mack D.P. Food allergen ladders: A needfor standardization. Pediatr Allergy Immunol 2022; 33: e13714. doi:10.1111/pai.13714
  2. Milota T., Sobotkova M., Smetanova J., Bloomfield M., Vydlakova J., Chovancova Z., Litzman J., Hakl R., Novak J., Malkusova I., Hanzlikova J., Jilek D., Hutyrova B., Novak V., Krcmova I., Sediva A., Kralickova P. Risk Factors for Severe COVID-19 and Hospital Admission in Patients With Inborn Errors of Immunity – Results From a Multicenter Nationwide Study. Front Immunol 2022 Feb 28;13: 835770. doi: 10.3389/fimmu.2022.835770

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.